Rukis

Rukis on maailmas üsna eksootiline ja haruldane teravili, moodustades vaid 1,5% kogu kasvatatavast teraviljast. Euroopa põhjaosas on see ajalooliselt kujunenud peamiseks teraviljatooraineks.

Rukki hapendamisel saadakse leiba, mis on heade maitseomadustega ja toitaineterikas. Leib annab suhteliselt vähe toiduenergiat, põhiliselt sisalduvad temas süsivesikud ja valgud ning veidi rasva. Lisaks sisaldab rukkijahu mitmesuguseid mineraalaineid ja vitamiine, eriti B-grupi vitamiine, mida vajab inimese närvisüsteem ning nahk. Eriti hästi toimivad kõik selle grupi vitamiinid koos.

Jahu täpsemad toiteväärtuselised omadused sõltuvad väga suuresti sellest, millistest viljatera osadest see on valmistatud.

Lisaks jahule kasutatakse rukkiteri erinevates leivatoodetes tervelt, vähem või rohkem purustatult ja helvestena.
Iga toote täpsema koostise leiab pakendilt, kus retseptis kasutatud ained on loetletud alanevas järjekorras. Pagaritoodete tervislikkuse võrdlemiseks soovitame vaadata ennekõike kiudaine-, suhkru- ja soolasisaldust.