Kaer

Kaeraterad sisaldavad 55–60% tärklist, 10–15% toorproteiini ja 4–6% toorrasva. Kaeraterad on ka B1-vitamiinirikkad ja tasakaalus aminohappelise koostisega, neis puudub liimvalk. Toorrasva on kaeraterades rohkem kui teiste suviteraviljade terades, see koosneb oleiin- ja linoolhapete glütseriinidest, mida organism hästi omastab. Kaer  sisaldab palju mineraalaineid, eriti kaaliumi, magneesiumi ja raua ühendeid.
Euroopa Toiduohutusameti (European Food Safety Authority, EFSA) hinnangul on leidnud teaduslikku tõestust kaeras leiduva kiudaine kaera-beetaglükaan kolesteroolitaset langetav toime. Uuringud on kinnitanud, et kolesteroolitaset langetav toime saavutatakse juhul, kui kaera beetaglükaani tarbitakse järjepidevalt kolm grammi päevas.

Kaera beetaglükaan mõjutab kolesteroolitaset kahel moel:

  • Takistab toiduga omandatava kolesterooli imendumist, moodustades soolestikus geelilaadse kihi;
  • Viib organismist välja seal juba leiduvat kolesterooli, sidudes ja väljutades organismist kolesterooli sisaldavaid sapphappeid.

 Rohkem infot kaera tervislikkuse kohta leiad siit.