Rukis

Rukki hapendamisel saadakse leiba, mis on heade maitseomadustega ja toitaineterikas.

Jahu täpsemad toiteväärtuselised omadused sõltuvad väga suuresti sellest, millistest viljatera osadest see on valmistatud. Lisaks jahule kasutatakse rukkiteri erinevates leivatoodetes tervelt, vähem või rohkem purustatult ja helvestena. Iga toote täpsema koostise leiab pakendilt, kus retseptis kasutatud ained on loetletud alanevas järjekorras. Pagaritoodete tervislikkuse võrdlemiseks soovitame vaadata ennekõike kiudaine- ja suhkrusisaldust.

Leib on kasulik igas vanuses inimestele, see on heaks liitsüsivesikute allikaks. Hommikul söödud leib kindlustab veresuhkru stabiilse taseme pika aja jooksul.  Kuna aju energiavajadus kaetakse peamiselt glükoosiga, on leivasöömine vaimse töövõime tagamiseks väga vajalik. Leivast saab ka B-rühma vitamiine, mis on vajalikud ainevahetuse ja närvisüsteemi häireteta toimimiseks. Eriti hästi toimivad kõik selle grupi vitamiinid koos.
Leivast saame rikkalikult mineraalaineid ning kasulikke kiudaineid, mis aitavad vältida kõhukinnisust ning väljutavad organismist kahjulikke ühendeid. Regulaarne leivasöömine toetab ka seedekulgla normaalset mikrofloorat.