Eesti Rahva Muuseumis lõigatakse pidulikult lahti uudseleib

17.11.2017

Eesti Rahva Muuseumis lõigatakse pidulikult lahti Eesti Vabariigi 100. aastapäevaks küpsetatud uudseleib ja tunnustatakse rukkikasvatajaid.

Täna õhtul toimub Tartus Eesti Rahva Muuseumis põllumajanduskoja lõikuspidu, kus EPKK, Eesti Rukki Selts, Tartu Mill ja Leibur tunnustavad rukkikasvatajaid, kes osalesid aktsioonis „100 rukkipõldu ja miljon juubelileiba Eestile!“.

„Rukis kasvas tänavu hästi ja saagikus oli hea, kuid vilja valmimine ja koristus jäi tavapärasest mitmeid nädalaid hilisemaks ja muutis koristuse keeruliseks. Siiski on möldrid kinnitanud, et ka tänavu piisab Eesti leiva küpsetamiseks kodumaisest rukkist,“ selgitas Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja juhatuse esimees Roomet Sõrmus.

“Jahu jagub kõigile, kes soovivad Eesti sünnipäeva puhul rukkileiba küpsetada, olgu nendeks suured pagaritööstused või koduleiva küpsetajad, kellele Tartu Mill pakub Eesti juubeliks kasvatatud rukkist valmistatud täisterajahu,“ ütles Tartu Milli teravilja ostujuht Rauno Viljas.

“Eesti Vabariigi 100. aastapäeva puhul küpsetame juubeliviljast ühte oma kõige populaarsemat leiba “Rukkipala” kindlasti miljon tükki ja rohkemgi. Lõikuspeoks on meie pagarid küpsetanud uhke uudseleiva, mis täna pidulikult lahti lõigatakse. Loodame, et rukkileib püsib nii pidu- kui argipäeval eestimaalaste toidulaual aukohal,” ütles AS Leibur tegevjuht Asso Lankots.

Samal üritusel annab Leibur pidulikult Eesti Rahva Muuseumile üle viis aastat (2012-2015, 2017) kestnud programmi Leiburi Leivategu raames kogunenud 200 koduleiva retsepti.