Rukkipala Hõbekala sinepiräimedega

5 dl vett
1 dl 30% äädikat
1 sl soola
3 sl Dijoni sinepit
3 tl mett
3 tl õunaäädikat
1 sl kanget sinepit
1 sl sinepiseemneid
1 dl extra virgin oliiviõli
1 dl vett
valget pipart
soola
2 tl kappareid
2 viilu Leiburi Rukkipala
1 keedetud muna

Juhend:

See retsept on pärit Hiiumaalt Kalanast, kus Siim Rätsep ja Kätlin Kiisk Eesti Toiduteel asuvat Hõbekala kohvikut peavad.
“Sinepimarinaadi mõte tuli Siimu emalt-isalt, kes on kilu eluaeg sinepi ja õliga purki pannud. Kuna kevadel ja varasuvel on aga räime Hiiumaal palju, siis proovisime seda räime peal. Katsetasime erinevaid äädika ja õli kombinatsioone ning sinepeid ja nii tekkiski selline moodsam ja magusam variant sinepiräimedest. Kes armastab traditsioonilisemat või hapukamat kalamarinaadi, siis võib mee välja jätta, õunaäädika tavalise äädika ja oliiviõli näiteks rapsiõliga asendada. Meie retseptis on arvestatud marinaadi kogus u 600 g jahutatud räimefilee kohta.”

Kõigepealt valmista esimene soolvesi äädikaga, aseta räimefileed 12 tunniks marinaadi ja alles seejärel tee õige sinepimarinaad. Aseta räimed kihiti kaussi või purki, ujuta marinaadiga üle, raputa kihtide vahele kappareid ja pane vähemalt ööpäevaks külmkappi.

Võileiva tegemiseks rösti Rukkipala ja pintselda õliga. Lao peale räimed ning kaunista keedetud muna ja kapparitega.