Leiburi ajalugu

Juba 260 aastat on Leibur kohalike traditsioonide ja retseptide järgi Eesti tarbija toidulauale leiba  küpsetanud.
Toome teieni tähtsamad etapid Leiburi ajaloos:

26

1762 – novembris ostis linnakodanik Julius Valentin Jaeksch Tallinna vanalinna krundi koos kahekorruselise kivimajaga ja asutas sinna pagaritöökoja. Seda aega loetakse tööstusliku leivatootmise alguseks Eestis.

1881 – töökoda sai aurujõul töötavad seadmed.

1899 – rajati sõjaväe leivatehas – tehas nr 3.

1912 – käivitati leivatehas Rotermanni kvartalis aadressil Hobujaama 1, mis oli 1886. aastal ostetud Dethloffi leivavabriku teine käivitamine. Tootmise taasalustamise põhjuseks oli Tallinna elanike arvu kiire kasv.

1914 – tootmisel hakati kasutama elektrit.

1949 – kirjutati alla korraldusele Tallinna leivatehase nr 2 käivitamiseks Peterburi maanteel.

1962 – moodustati Tallinna Leivakombinaat seniste Tallinna Leivakombinaadi, Tallinna9
Leiva- ja Makaronikombinaadi ning Tallinna Leivatehase nr 2 ühendamisel.

1970 – leiti leivatööstuse kaasajastamise vajadusel asukoht tehasele nr 1 endise Kadaka küla maadel Mustamäe elamurajooni naabruses.

1976 – liideti neli tehast ja viis tootmisüksust ning võeti kasutusele Leiburi nimi ja siiani peaagu muutumatult kasutuses olev pagarimütsikujuline logo.

 

1993 – erastati ¾ ettevõttest toiduainetööstuskontsernile Cultor ja ¼ kontsernile Cerealia. (Cultor leivadivisjonist arenes hiljem välja tänane VAASAN Grupp ja Cerealiast Lantmännen grupp).

1993 – Esmakordselt Eestis alustati leivatoodete pakendamist Leiburis.106

1995 – alustusti leivatoodete viilutamist.

1997 –   Koondati tootmine Kadaka tehasesse Tallinnas.

2000 – osteti Tartus paiknev leivatehas Ceres Pagar.

2005 – lõpetati Tallinna tehase juurdeehitus ja avati uus röstiliin.

2006 – alustati röstsaia eksporti Baltikumi.

2009 – omistati Leiburile ISO 22000:2005 standardile vastava toiduohutuse juhtimissüsteemi sertifikaat.

2009 – alustati Leiburi toodete eksporti Soome.


e_ainete_vaba_ee2011
– Baltimaades ainulaadse puhasruumi tehnoloogia kasutuselevõtt röstiliinil, kus nüüd on võimalik toota e-aineteta 7-päevase säilivusega kõrgekvaliteetseid tooteid.

2015 – Leibur kuulub nüüdsest 100% Lantmännen kontserni. Lantmännen on põllumajandusühistu, mis on nii põllumajandus-, masina-, bioenergeetika kui toiduainevaldkonnas juhtpositsioonil kogu Põhja-Euroopas.

2018 – Leibur võtab kasutusele uue tootmisliini, mis muudab jäädavalt tööstuslike pagaritoodete kuvandit. Uus külg külje kõrval küpsetamise tehnoloogia hoiab saia- ja sepikupätsides niiskust ja mahlasust ning toob maitse esile.