Nisu

Nisu on üks vanemaid ja levinumaid kultuure maailmas. Seda loetakse esimeseks teraviljaks, mida inimkond teadlikult toiduks kasvatama hakkas, ja selle ajalugu arvatakse ulatuvat 9000 aasta taha. Enamikes riikides nimetatakse ka nisust valmistatud pagaritooteid leivaks, Eestis aga saiaks.

Jahu täpsemad toiteväärtuselised omadused sõltuvad sellest, millistest viljatera osadest see on valmistatud.
Nisujahud on jagatud endospermi ja kliide sisalduse põhjal. Kliide all mõeldakse kesta, aleuroonkihti, idu – kõik need tõstavad toote kiud- ja mineraalainete ning vitamiinide sisaldust. Mida kõrgem on jahu sort ja madalam tüübi number, seda rohkem on jahus endospermi ja vähem kliisid.

Iga toote täpsema koostise leiab pakendilt, kus retseptis kasutatud ained on loetletud alanevas järjekorras. Kuna jahu tüüpe märgistamisel ei kasutata, soovitame pagaritoodete tervislikkuse võrdlemiseks vaadata ennekõike kiudainesisaldust: mida kõrgem see on, seda rohkem sisaldab sai täisterajahu.