Lisaained
Lisaained on ühendid, mida lisatakse naturaalsetele toiduainetele vastavalt tehnoloogilistele vajadustele ja eeskirjadele, et pidurdada toiduaine riknemist, parandada selle välimust, struktuuri, koostist ning organoleptilisi omadusi.
Lisaained jaotatakse vastavalt päritolule kolme rühma: looduslikud, loodusidentsed ja sünteetilised. Looduslike ja loodusidentsete ainete normi piires kasutamisel ei ole ohtu, et need organismis kogunema hakkaksid, sest inimorganism saab nende lagundamisega iseseisvalt hakkama. Siiski tasuks vältida ainult tööstuslikult töödeldud toidu tarbimist, kuna erinevates toiduainetes kasutatavate lisaainete koosmõju osas ei ole väga pikaajalisi uuringuid teostatud.
Leibur kasutab oma toodetes minimaalses koguses vaid looduslikke ja loodusidentseid lisaaineid erinevate tehnoloogiliste protsesside ühtlustamiseks. Pidevalt käib arendustöö selles suunas, et lisaainete kasutamist vähendada ning nendest tulevikus täiesti loobuda.
Igal lisaainel on numbriline kood ja vastavalt toimele jagatakse need erinevatesse rühmadesse. Mõnel lisaainel võib olla ka mitut rühma kattev koostoime.
Toiduvärvid (E100-E199) – annavad toitudele ahvatlevama välimuse. Leibur ei kasuta toiduvärve oma toodete valmistamisel.
Säilitusained (E200-E299) – parandavad toiduainete säilivust, takistades riknemist, pärssides hallitusseente ja bakterite paljunemist.
Antioksüdandid (E300-E399) – ained, mis pärsivad toidu oksüdeerumist (nt rasva rääsumist; lahtilõigatud õunte tumenemist), pikendades selle säilivusaega.
Emulgaatorid ja stabilisaatorid (E400-E499)
Emulgaator on rasvataoline aine, mis seob kaks või enam keemiliselt erinevate omadustega ja mittesegunevat ainet (nt vesi ja õli) ühtlaseks massiks, emulsiooniks. Omadus siduda nii rasva kui vett võimaldab emulgaatoritel rasva taignas ühtlaselt jaotada.
Stabilisaator on aine, mis aitab saadud emulsioonil teatud aja püsida, seega reeglina kasutatakse neid koos jahu küpsetusomaduste parandamiseks. Mõned stabilisaatorid aitavad ka toidu loomulikul värvil püsida.
Mitmesugused muud lisaained (E500 – E1500) – happesuse reguleerijad, maitse- ja lõhnatugevdajad, želeerijad ja paksendajad, pakendamisgaasid ja vahutekitajad. Leibur neid oma toodetes ei kasuta.