Sool
Sool on maitseaine, aga tehnoloogias kasutatakse seda ka jahu kleepvalgu tugevdajana. Kui soola on lisatud õiges koguses, parandab see nisutaigna omadusi.
Pagaritoodetele sobivaks soolakoguseks loetakse 1–1,8 % jahukogusest. Oluliselt suurem või väiksem soolakogus taignas põhjustab kvaliteedi langust. Soolata pagaritooted ei küpse läbi. Kui soola on lisatud palju, siis on tooted mahult väikesed, koorik tume (vähese käärimise tulemus) ja sisu tihe. Kui soola on liiga vähe, on tooted laialivalguvad, maitse mage, sisu kuiv ja pude, koorik hele.
Tervislikuks loetakse soola tarbimist kuni 5 g päevas.
Leiburi leivad sisaldavad seda keskmiselt 1,1 % – 100 grammi leiva tarbimisel saab organism 1,1 grammi soola.