Tervislik toitumine

Tervisliku toitumise aluseks on neli põhimõtet:

  • tasakaalustatus
  • mitmekülgsus
  • mõõdukus
  • vajadustele vastavus

Eesti riiklikke toitumissoovitusi näitlikustav toidupüramiid pakub laia valikut tervislikult toitumiseks, korrused ja piirid toidugruppide vahel puuduvad. Seda just eesmärgiga rõhutada, et segatoidulise inimese menüüs on  võrdselt olulised kõik viis põhitoidugruppi: teraviljatooted ja kartul; puu- ja köögiviljad ning marjad; piim ja piimatooted; kala-muna-linnuliha-liha ning lisatavad toidurasvad, pähklid, seemned ja õliviljad. Teatud ulatuses on võimalikud ka asendused eri gruppide vahel, pidades silmas, et täiskasvanu ja üle 2-aastaste laste tasakaalustatud menüüs peavad kogu saadavast energiast andma põhitoitained valgud 10–20%, rasvad 25–35% ja süsivesikud 50–60%. Lisaks peab saama toidust organismile vajalikud vitamiinid, mineraalained ja fütotoitained.

Teraviljatooted on väga oluline osa tervislikust toitumisest, andes meie organismile asendamatuid häid süsivesikuid, vitamiine ja mineraalaineid. Traditsiooniliselt on leib-sai küll peamine süsivesikute allikas meie toidulaual, kuid valides täisterast tooted, lisanduvad tuumast ja kestakihtidest sisalduvad valgud ja head rasvad. Niiviisi muutub süsivesikute, valkude ja rasvade proportsioon, aga veelgi tähtsam: oluliselt paraneb saadavate süsivesikute kvaliteet. Uute toitumissoovituste järgi peakski igapäevaselt eelistama täisteratoorainest valmistatud leiba-saia, kuid kindlasti võib vahelduseks endale lubada ka mõne viilu peenleiba või saia. Neid kõiki võib nautida ja mõõdukal tarbimisel ei saa ühtki neist süüdistada üleliigsete kilode tekitamises.
Me ei kasuta toodete valmistamisel piima ega muna, nii on meie tooted laktoosivabad ja sobilikud ka taimetoitlastele.
Vastustustundlikult toodetuna on leib-sai üks planeedisõbralikumaid valikuid.

Poes riiuli ees valikut tehes võiks hoolikalt lugeda kõigepealt koostist: kõik toote valmistamiseks kasutatud komponendid on loetelus kahanevas järjekorras. Toiteväärtuse osas peaks tähelepanu pöörama ennekõike kiudainete, valkude, suhkru- ja soolasisaldusele – pagaritooted on kõik suhteliselt kaloririkkad, kuid kalorite kvaliteedi määrab nende saamise allikas.
Täisterajahust ja muudest täisterakomponentidest leivad-saiad on ühed kõige olulisemad kiudainete allikad. Eesti toitumissoovituste järgi peaks täiskasvanud inimene saama päevas 25-35 g kiudaineid. Valides õige leiva ja sobiva katte, saame oma igapäevast menüüd lihtsal viisil mitmekesiseks ja tervislikuks muuta.

Eriti oluline on kvaliteetne hommikusöök: täisteraleib koos valgurohke kattega hoiab kõige paremini söögiisu kontrolli all. Ka võileiva tegemisel saab edukalt järgida taldrikureeglit: võileiva õigesti valitud alus moodustab selle soovitusliku veerandi, mis taldrikureegli järgi teraviljalistele peaks kuuluma. Kui kasutada täisteratoodet (eriti kaerast), tuleb sealt ka juba osa valku. Valku saab veel juurde anda valgulise kattega (hummus, muna, kala, kana või muu liha) – kokku teine veerandik. Ja kolmas osa, 2/4 ehk pool võiksid olla salatid ja köögi-või puuviljad.
Võta võileib – see on nii mugav kiirtoit kui maitseelamus!

Meie visiooni olla nii täna kui tulevikus eelistatuim igapäevaste naudingute ja heaolu pakkuja kannab ka Leiburi tunnuslause „Hoolime homsest“.  Teeme oma tarbijate valikud lihtsamaks ja tervislikumaks, pakkudes ehtsaid ja puhtaid maitseid ning täisväärtuslikku toitu. Leiburi kiudainekalkulaatoriga saad arvutada, kui palju on Sinu võileivas kiudaineid!