Rukkipala Männiku Metsatalu taimsete määretega

500 g punast paprikat
100 g india pähkleid
100 g päikesekuivatatud tomateid õlis
0,5 sl sidruni mahla
2-3 sl hakitud küüslauku
1 tl soola
jahvatatud pipart
1 sl oliiviõli
tšilliõli või kuivatatud ja jahvatatud tšillit
200 g kollaseid herneid leotatud ja keedetud
2 sl oliiviõli
1-2 sl seesamiseemne pastat
1 purustatud küüslauguküüs
1 sidruni mahl
soola ja musta pipart
täiendavalt vett või oliiviõli
200 g porgandit
200 g punapeeti
200 g toorjuustu
soola ja pipart
300 g leesputke lehti
100 g india pähklit
2-3 küüslaugu küünt
100 g oliiviõli
1 tl mett
1 laimi mahl
soola ja pipart

Juhend:

Männiku metsatalu perenaine Ene usub, et igasugustest söödavatest lehtedest: basiilik, rucola, petersell, naat, nõges ja õitest (kurgirohi, saialill jne.) annab pestot teha, ja kindlasti leiab iga perenaine oma lemmiku.
“Kõige parema saab minu meelest erinevaid lehti ja õisi kasutades. See on hea võimalus süüa maitsvat ja vitamiinirikast toitu ning loob soodsa võimaluse katsetamiseks. Ka reisid annavad ideid ja mõtteid: muhhamarat näiteks pakuti Jordaanias hommikusöögiks. Külalised, kes meile tulevad, saavad alati hommikusöögiks mõnda nendest määretest proovida.”

Muhhamara (ORANŽ)
Pese paprikad ja lõika pikuti neljaks. Eemalda seemned ja varrejupp ning laota paprikad ahjuplaadile. Enne küpsema panemist võib pintseldada ka oliivõliga. Küpseta kuumas ahjus 20-30 minutit, kuni paprikad on pehmenenud ja pealt natuke mustjad. Võta välja ja kata ahjupann fooliumiga. Lase paprikatel (peaaegu täielikult) jahtuda ja koori – koor tuleb nüüd lihtsalt maha. Pane röstitud ja kooritud paprikad, india pähklid, sidruni mahl, hakitud küüslauk, sool, päikesekuivatatud tomat, pipar ja tšilli köögikombaini või kannmikserisse ja püreesta ühtlaseks. Püreestamise lõpupoole lisa vajadusel oliiviõli.

Hummus kollase hernega (KOLLANE)
Hummus kollase herne ja peterselliga on jälle natuke erinev origaalist, aga kasutatud kodumaist toorainet kollase herne näol (tavapäraselt kasutatakse kikerherneid). Sobiva paksuse saavutamiseks lisa püreestamise lõpupoole vajadusel veel õli või vett.

Porgandi-peedi-toorjuustu määre (PUNAKAS)
Porgand, peet (eelnevalt ahjus küpsetatud ja maitsestatud oliivõli ja kuivatatud basiilikuga) ja toorjuust panna köögikombaini ning mikserada, lisada vajadusel soola ja pipart.

Hariliku leesputke pesto (ROHELINE)
Laimimahla võib hooajal asendada rabarberi mahlaga.
Purusta kõik koostisosad köögikombainis.
Tavapärane pesto on parmesaniga, aga kui juustu ei lisa, sobib kes neile, kes ei söö piimatooteid.